Debitarea materialelor din tabla cu ajutorul laserului este definita ca fiind o tehnologie care foloseste un laser pentru a taia materiale. In mod normal, este utilizat in cazul aplicatiilor de fabricatie industriala, iar ulterior se aplica in scoli, intreprinderi mici si de catre pasionati. Debitarea materialelor din tabla cu laser si prelucrarea astfel de confectii metalice functioneaza prin directionarea unui laser de mare putere cel mai frecvent prin intermediul opticii. Optica cu laser si CNC (control numeric de calculator) sunt utilizate pentru a directiona materialul sau fasciculul laser generat.
Decupare laser
Generarea fasciculului laser duce la stimularea unui material de lasing prin descarcari electrice sau lampi intr-un recipient inchis. In timp ce materialul de lasing este stimulat, fasciculul este reflectat intern cu ajutorul unei oglinzi partiale, pana cand obtine suficienta energie pentru a scapa ca un flux de lumina coerenta monocromatica. Oglinzile sau fibra optica sunt de obicei folosite pentru a directiona lumina coerenta catre un obiectiv, care focalizeaza lumina in zona de lucru. Fasciculul focalizat este in general mai mica de 00,32 mm in diametru. Dupa grosimea materialului, sunt posibile latimile kerf de 0,004 inci. Pentru a putea incepe taierea din alta parte decat marginea, se face o perforare inainte de fiecare taiere. Piercingul implica de obicei un fascicul laser pulsat de mare putere, care face incet o gaura in material, luand aproximativ 5-15 secunde pentru otel inoxidabil cu grosimea de 0,5 inc, de exemplu.
CNC laser
Un laser comercial pentru taierea materialelor a implicat un sistem de control al miscarii pentru a urma un cod CNC sau G- model al modelului care va fi taiat pe material. Fasciculul laser focalizat este directionat catre materialul care apoi se topeste, arde, se vaporizeaza sau este aruncat de un jet de gaz, lasand o margine cu un finisaj de suprafata de inalta calitate. Masinile de taiat cu laser industriale – cunoscute si ca echipamente de debitare laser, sunt utilizate pentru taierea materialelor cu foi plate, precum si a materialelor structurale si de conducte.
Razele paralele de lumina coerenta provenite de la sursa de laser se incadreaza adesea in intervalul cuprins intre 2,5 si 3,0 mm. Acest fascicul este in mod normal focalizat si intensificat de o lentila sau o oglinda pana la un punct foarte mic de aproximativ 0,005 cm pentru a crea un fascicul laser foarte intens. Directia de polarizare a fasciculului trebuie sa fie rotita in timp ce merge in jurul periferiei unei piese de contur, pentru a rezulta o lucrare perfecta.
Avantajele taierii cu laser asupra taierii mecanice includ intretinerea mai usoara si contaminarea redusa a piesei (deoarece nu exista margini de taiere care sa poata fi contaminate de material sau sa contamineze materialul). Precizia poate fi mai buna, deoarece raza laser nu se poarta in timpul procesului. Exista, de asemenea, o sansa redusa de deformare a materialului care este taiat, deoarece sistemele cu laser au o zona mica afectata de caldura. Unele materiale sunt, de asemenea, foarte greu sau imposibil de taiat prin mijloace mai traditionale.
Atfel de procese sunt intitulate ca fiind confectii metalice, iar taierea cu laser se face in Bucuresti.