Jun

21

Gartner identifica 3 piloni ai leadership-ului uman de care directorii financiari (CFO) au nevoie in era inteligentei artificiale in finante

Gartner - Dennis Gannon VP Analyst CFO

Principalele provocari cu care se confrunta liderii financiari au fost analizate in cadrul Conferintei Gartner pentru Directorii Financiari si Executivi din Domeniul Financiar, care a avut loc in perioada 31 mai – 1 iunie.

Progresul rapid al instrumentelor de IA utilizate in domeniul financiar in ultima perioada de timp a facut sa fie mai important ca niciodata ca directorii financiari si liderii din domeniul financiar sa demonstreze ca detin cei trei piloni de baza ai leadership-ului uman: adaptabilitatea, empatia si autenticitatea, conform Gartner, Inc.

“Dupa cum IA devine tot mai capabila si poate efectua mai multe activitati in domeniul financiar, inevitabil apare intrebarea daca IA inlocuieste angajatii umani“, a declarat Dennis Gannon, vicepresedinte analist in practica financiara Gartner, completand: “Imaginea care se contureaza atunci cand organizatiile pun in aplicare tehnologia digitala avansata este mult mai nuantata si dificila decat o simpla alegere intre mentinerea sau eliminarea locurilor de munca.”

In timpul discursului de deschidere la Conferinta Gartner pentru Directorii Financiari si Executivi din domeniul Finantelor din National Harbor, Gannon a continuat sa descrie “aparitia unui ciclu de invatare om-masina“, in care oamenii si masinile fac fiecare ceea ce stiu mai bine si interactioneaza unii cu ceilalti.

“Tehnologia ofera avertizari timpurii si recomandari simple, rafinand datele, in timp ce oamenii interpreteaza datele, identifica problemele si obiectivele si iau decizii mai complexe“, a spus Gannon. “Atunci cand functioneaza bine, omul si masina se completeaza reciproc si contribuie in a fi mai buni unii si ceilalti.”

Cea mai mare piedica in calea unei bune functionari este, totusi, faptul ca angajatii renunta la proces din cauza oboselii cauzate de schimbarile constante si din cauza temerilor de a fi inlocuiti de tehnologie, ceea ce genereaza o lipsa generalizata de incredere in leadership.

“Extinderea domeniului in care tehnologia poate face acum lucruri pentru noi a schimbat fundamental ceea ce au nevoie angajatii de la liderii lor“, a spus Gannon. “Liderii din domeniul financiar trebuie sa-si dezvolte abilitatile de leadership uman pentru a ghida nu doar propriile echipe, ci intreaga organizatie in acest mediu.”

Liderii umani determina cresterea intentiilor angajatilor de a ramane la angajatorul actual cu 12 puncte procentuale peste media liderilor si conduc la imbunatatiri ale bunastarii si angajamentului angajatilor cu 30 si, respectiv, 37 de puncte procentuale.

Cei trei piloni cheie ai leadership-ului uman pe care directorii financiari si liderii din domeniul financiar trebuie sa-i dezvolte includ adaptabilitatea, empatia si autenticitatea.

Dennis Gannon, vicepresedinte analist la Gartner, a declarat in fata a 2000 de directori financiari si lideri din domeniul financiar, in cadrul Conferintei Gartner pentru directorii financiari si executivi din domeniul financiar, ca leadershipul uman devine mai important odata cu aparitia inteligentei artificiale.

Adaptabilitatea

In linii mari, angajatii solicita acum o experienta de lucru mai personalizata si flexibila. Odata cu pandemia COVID-19 si trecerea majoritatii angajatilor din domeniul financiar la munca la distanta si modelele hibride, acestia au mult mai mult control asupra momentului si locului in care lucreaza.

“Adaptabilitatea nu se refera doar la momentul si locul in care lucrati, ci si la persoanele cu care lucrati, la masura in care puteti controla volumul de munca si la ceea ce lucrati”, a declarat Gannon. “Dintre cei trei piloni, aceasta este zona in care leadershipul din domeniul financiar a obtinut cele mai bune rezultate si in care piata muncii pune cu adevarat presiune.”

Empatia

Gartner defineste leadershipul empatic ca pe depasirea manifestarii bunavointei si implica acordarea de timp pentru a dezvolta o intelegere deliberata a motivatiilor si experientelor celorlalti, lasand la o parte propriile provocari.

“Leadershipul empatic este deosebit de important pentru directorii financiari, al caror personal subordonat resimte oboseala intr-o masura mai mare decat in oricare alta functie. Va deveni si mai important intr-o proportie din ce in ce mai mare, odata cu cresterea numarului de angajati din Generatia Z, care au asteptari si mai mari in ceea ce priveste un leadership emotional inteligent la locul de munca”, a declarat Gannon.

Autenticitatea

Aceasta inseamna mai mult decat a impartasi detalii personale despre sine. Necesita lideri dispusi sa se expuna personal in fata sefilor, a echipelor si a colegilor lor.

“Peste 50% dintre angajatii din domeniul financiar ne spun ca se simt inspaimantati sa asume un risc calculat de teama ca acesta se va intoarce impotriva lor“, a declarat Gannon. “A fi personal vulnerabil ca lider inseamna sa fii autentic in ceea ce simti, pentru a le arata angajatilor ca si ei se pot deschide fara a se teme ca vor fi pedepsiti de sistem pentru asta.”

Impunerea disciplinei financiare

Prioritatile directorilor financiari se concentreaza de obicei pe aspecte precum “o mai mare examinare, date mai bune, mai multa responsabilitate”, iar in timp ce aceste lucruri au scopul de a promova o disciplina financiara mai buna, ele pot fi si afecta intreaga afacere, deoarece finantele pot fi percepute ca o piedica in calea inovatiei si pot crea sarcini suplimentare pentru alte departamente.

“Cand este facuta in mod corespunzator, misiunea de a impune disciplina financiara este aceeasi cu misiunea de a fi un lider uman“, a declarat Gannon. “Plasand oamenii in centrul muncii tale nu doar ca te face un manager mai eficient al oamenilor, ci si un director financiar mai eficient. Imbunatateste capacitatea ta de a face alegeri economice dificile si de a proteja rezultatele financiare ale intregii companii.”

Despre Conferinta CFO & Finance Executive 2023

Expertii Gartner au oferit perspective suplimentare cu privire la modul in care directorii financiari pot aborda incetinirea cresterii, inflatia persistenta ridicata, talentele tot mai scumpe si limitarile globale ale aprovizionarii in cadrul Conferintelor Gartner pentru Directorii Financiari si Executivi din Domeniul Financiar 2023, care vor avea loc in perioada 31 mai – 1 iunie, National Harbor, MD. Si in perioada 18-19 la Londra. Urmariti stirile si actualizarile din cadrul conferintelor pe Twitter folosind hashtag #GartnerFinance.

Despre Gartner Finance Practice

Gartner Finance Practice ajuta executivii financiari de nivel inalt sa isi atinga prioritatile principale. Gartner ofera o gama larga si profunda de continut pentru a sustine succesul individual al clientilor si pentru a realiza initiative cheie care acopera mai multe functii financiare in vederea obtinerii unui impact in afaceri. Aflati mai multe la adresa https://www.gartner.com/en/finance/finance-leaders. Vizitati Gartner Newsroom pentru mai multe informatii si perspective.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Posted in comunicat de presa | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>