Nov

18

    Branza ce nu trebuie sa lipseasca niciodata

    Branza telemea, mai exact telemeaua de vaca este un produs de nelipsit din orice bucatarie. Este un tip de branza foarte versatil care se potriveste in diverse preparate. Poti sa o mananci goala, intr-o salata, cu mamaliga, in sandwich, poti sa o tai felii si sa o faci pane, sa o razi pe cartofi prajiti si cate si mai cate. Poate fi mai sarata pentru cei cu aceasta preferinta sau mai putin sarata, indiferent unde o folosesti si cum o folosesti, intotdeauna e buna. Branzeturile sunt foarte bune pentru organism, au mult calciu si ofera o parte importanta a unei diete echilibrate. Nu ezita sa folosesti branza telemea de vaca in fiecare zi. O sursa intotdeauna proaspata de telemea de vaca In Cluj Napoca este magazinul Selgros.

selgros 10
    Desi este un produs foarte comun pe care multi dintre noi il folosesc regulat, procesul de fabricare a branzei telemea ramane ceva ascuns.Daca tot ne place asa mult cred ca ar fi bine sa stim si cum se face. Tehnica folosita in prepararea branzei telemea este traditionala Balcanilor, insa fabricarea acesteia s-a extins si in alte zone. In Romania branza telemea de vaca se produce atat la un nivel industrial cat si la nivel de producatori locali sau chiar si in gospodarii, pentru consum propriu. Procesul tehnologic de preparare a branzei telemea este acelasi pentru toate tipurile de branza, fie de oaie sau de vaca.
    
prima etapa este pregatirea preliminara a laptelui, adica receptia sa calitativa. Trebuie sa provina de la animale sanatoase, aflate in afara perioadei de lactatie si sa fie lipsit de contaminati chimici.
a doua etapa este pregatirea pentru coagulare. Laptele se raceste pana la aproximativ 33 de grade, se adauga, vara, 10-15 g clorura de calciu/100 de litri, iar iarna aproximativ 20-25 g. Bacteriile lactice se adauga vara in raport de 1:1 si iarna in raport de 8:1.
maturarea laptelui se face doar iarna, la o temperatura de 34-38 de grade timp de aproximativ o ora.
coagularea propriu zisa se face in incaperi cu temperatura maxima de 20-25 de grade timp de 60-90 de minute. Stratul de coag se intoarce de la suprafata si se taie in cuburi cu latura de 2-3 cm. Acestea bucati se lasa in repaos cateva minute pentru eliminarea partiala a zerului.
coagul este introdus in compartimente speciale pentru autopresare. Aceasta operatie dureaza aproximativ 50 de minute.
o parte importanta in procesul fabricatiei, parte care are un impact mare asupra gustului branzei este sararea/ Aceasta este de doua feluri, umeda si uscata. Cea umeda presupune introducerea calupurilor cu branza intr-un bazin cu saramura si cea uscata poate fi facuta direct in cutii sau butoaie captusite cu polietilena. Aici se pun 2-3 randuri de calupuri de branza si se presara sare in diverse cantitati.
maturarea branzei dureaza 20-25 de zile, o data la 6-7 zile recipientele cu branza se intorc de cateva ori.
    Acesta este procesul industrial de fabricare a branzei telemea, evident simplicat pentru a puteai fi inteles usor, procesul se aplica la toate tipurile de branza. Etapele procesului raman la fel indiferent de scara la care se lucreaza, daca se face intr-o fabrica sau daca se face acasa, difera cantitatile si uneltele folosite. Rezultatul este acelasi, o branza telemea de vaca delicioasa.
    
Selgros Cluj Napoca
Produse alimentare si nealimentare
Calea Someseni nr.8 Cluj Napoca,400388 , RO
Tel: 0264 503 000
Fax 0264 503 199

Posted in internetul meu mare | Tagged | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>