Jan

24

Mica Unire

Astăzi 24 ianuarie se înplinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române , cunoscută și ca Mica Unire. Această dată marchează unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească și în același timp este strâns legată de dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, acesta a fost ales mai întâi, la data de 5 ianuarie 1859 domnitor în Moldova și mai apoi pe 24 ianuarie, în același an, domnitor al Tării Românești.

Unirea s-a dovedit însă a fi un proces complex unde a contat foarte mult apropierea culturală și economică dintre cele două țări. Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul realizând astfel unirea politică a celor două țări. Mai apoi după înlaturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidata prin  Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a fost adus pe tron, tot în acel an a fost adoptată și constituția.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>