Vinul pare a fi un subiect care nu se termina niciodata, deoarece fiecare crama isi are secretele proprii in arta productiei de vinuri nobile, iar Girboiu nu face exceptie. Aceasta crama are o productie care curge lin oferind anual blend-uri de vin superbe premiate si al nivel european. Dintre toate sticlele de vin produse la Girboiu, gama Bacanta este una din cele mai apreciate, fiind un vin maturat in butoaie selectionate atent din struguri sanatosi, crescuti natural in Romania.
Daca de sarbatori esti invitat la casa unui prieten si vrei sa faci impresie buna, prezinta-te impreuna cu o sticla de Bacanta Chardonnay si vei face, cu siguranta, o impresie de nota 10. Acest vin este un Chardonnay elegant ce prezinta o aroma complexa de mar, para si piersica alba completata de mireasma notelor exotice de anason, coaja de portocala si smochine confiate. Textura onctuoasa, datorata fermentarii malolactice, ce imbina in mod placut aciditatea modica cu corpolenta vinului. Intens si echilibrat, acest vin impresioneaza printr-un post gust foarte lung.
Chardonnay este atat de popular incat este aproape sinonim cu vinul alb. Ne simtim confortabil cu el. Este usor de consumat si se pare ca se termina cu un zambet. Si pentru ca chardonnay este atat de omniprezent, poate fi usor de luat de la sine. Iata cinci lucruri de stiut pentru a va face experienta chardonnay mai semnificativa.
Chardonnay isi are originea in regiunea Burgundia din Franta si isi ia numele dintr-un oras mic din Maconnais, o zona din sudul Burgundiei, care face chardonnay-uri relativ ieftine si de mare valoare. Deoarece acum este cultivat aproape oriunde se face vin si pentru ca il etichetam mai degraba dupa soiul de struguri decat de la locul de origine, avem tendinta de a uita ca denumirile precum Montrachet, Meursault, Pouilly-Fuissé si Chablis sunt sinonime cu chardonnay.
Chardonnay este unul dintre cele trei struguri principali folositi in sampanie, alaturi de pinot noir (rosu) si pinot meunier. O sampanie blanc de blanc este toata chardonnay si, in opinia mea, expresia suprema a strugurilor. Multe vinuri spumante din Noua Lume folosesc si o cantitate semnificativa de chardonnay.
Producatori de vinuri adora chardonnay, deoarece este usor de cultivat. Si, intrucat aromele sale nu sunt la fel de distinctive ca alte soiuri precum riesling sau sauvignon blanc, chardonnay are un aspect de „panza goala” care permite vinificatorilor sa isi flexeze tehnica si sa-si lase propria amprenta asupra vinului.
De asemenea, tot din gama Bacanta, cei care prefera vinul rosu pot sa aleaga Bacanta Feteasca Neagra, care se remarca prin gustul intens de vin rosu premiat de-a lungul timpului. Acest vin are o culoare rosie granata ce impresioneaza prin arome puternice de prune si condimente ca scortisoara, anason si cuisoare completate cu note de piele. Este echilibrat cu taninuri pronuntate si o aciditate bine integrata in corpul vinului. Impresioneaza printr-un postgust lung.
Din Feteasca Neagra se pot obtine vinuri rosii care pot fi invechite in butoaie din lemn de calitate, rezultand vinuri cu tipicitate pronuntata, cu arome variate si cu o structura de taninuri fine. Aromele intalnite la vinurile obtinute din Feteasca Neagra pot fi de fructe, precum mure sau visine negre, de condimente, precum scortisoara, vanilie, piper, de coaja de paine prajita sau de piele. Feteasca Neagra este folosita si in asamblaje, dar si pentru producerea de rose-uri de exceptie.
Feteasca Neagra este un soi de vita-de-vie nobila romanesc, cunoscut din timpuri stravechi, dacice. Rezistent la ger si seceta, este nu doar unul dintre putinele soiuri foarte vechi de la noi, ci si unul dintre cele mai vechi din Europa. Produce vinuri rosii de calitate superioara, cu o culoare intensa, rosie sau rubinie, si o aroma placuta si complexa, asemanatoare cu cea a coacazelor, murelor sau a prunelor uscate.
Soiul a fost cultivat, mai intai, in diverse podgorii din Muntenia si Moldova, dar s-a raspandit si in restul tarii, adaptandu-se bine conditiilor de cultura de la deal si campie. Este cultivat in Romania si in Republica Moldova, in tara noastra cele mai bune conditii fiind intalnite in jumatatea nordica.
Strugurii Feteasca Neagra sunt de marime mijlocie, cu boabe sferice, mici si miez zemos. Maturarea boabelor incepe in luna septembrie, cu putin timp inaintea soiului Merlot, succesul recoltei depinzand de an, zona de cultura si lucrarile de intretinere realizate. Productiile sunt mijlocii, iar strugurii pot acumula un continut de zaharuri destul de ridicat, de pana la 200-240 g/l.
Gustul te trimite cu gandul la fructele de padure (coacaze, mure), visine sau prune uscate, sau este usor condimentat, amintind de scortisoara, piper, ienibahar sau vanilie. Culinar vorbind, Feteasca Neaga se potriveste foarte bine cu preparatele din carne rosie, dar exista si alte optiuni:
Un vin corpolent si intens colorat, cu arome de fructe de padure, prune uscate si visine zemoase va sta alaturi de pregatit ca friptura de vita, mielul la gratar, rata cuptorului si vanatul cuptorului.
Crama Griboiu are vinuri de calitate pentru toti iubitorii acestuia!