Dec

6

DarkVishnya: o serie de jafuri cibernetice fara precedent, in Europa de Est

In 2017 si 2018, expertii Kaspersky Lab au participat la pregatirea raspunsului imediat in urma unei serii de jafuri cibernetice care au vizat organizatii financiare din Europa de Est. Cercetatorii au descoperit ca, in fiecare caz, se patrunsese in reteaua companiei prin intermediul unui dispozitiv necunoscut, controlat de atacatori, introdus pe ascuns intr-o cladire a companiei si conectat la retea. Pana in prezent, cel putin opt banci din regiune au fost atacate astfel, pierderile estimate fiind de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Atacatorii au folosit trei tipuri de dispozitive: un laptop, un Raspberry PI (un computer miniatural, de dimensiunea unui card de credit) sau un Bash Bunny (un instrument creat special pentru derularea de atacuri prin USB), echipat cu un modem GPRS, 3G- sau LTE. Acestea le-au permis atacatorilor sa patrunda de la distanta in reteaua organizatiei financiare.

Odata ce era stabilita conexiunea, infractorii cibernetici incercau sa obtina acces pe serverele web pentru a fura datele de care aveau nevoie ca sa ruleze un RDP (protocol de acces remote) si apoi sa obtina bani sau date. Aceasta metoda de atac fara urme („fileless”) includea folosirea Impacket, winexesvc.exe sau psexec.exe pentru acces de la distanta. In etapa finala, atacatorii foloseau soft-ul de control de la distanta pentru a mentine accesul la computerul infectat.

„Pe parcursul ultimului an si jumatate, am observat un tip complet nou de atac asupra bancilor, foarte complex, in materie de detectie”, spune Sergey Golovanov, security expert la Kaspersky Lab. „Punctul de intrare in reteaua companiei a ramas necunoscut multa vreme, din moment ce putea fi localizat in orice birou, din orice regiune. Aceste dispozitive necunoscute, introduse pe ascuns, nu au putut fi gasite de la distanta. In plus, atacatorul a folosit instrumente legitime, ceea ce a complicat si mai mult raspunsul la incident.”

Pentru a se proteja impotriva acestei metode inedite de jaf digital, recomandam institutiilor financiare:

  • Folositi o solutie specializata impotriva amenintarilor complexe, care poate detecta toate tipurile de anomalii si activitati suspecte din retea, similara platformei Kaspersky Anti Targeted Attack.

Versiunea completa a raportului este disponibila pe Securelist.com.

Posted in comunicat de presa | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>