Dec

6

România poate urca în clasamentul digitalizării din Europa, iar competențele digitale certificate sunt soluția

București, 06. 12. 20222: Conform studiilor, România se clasează pe ultimul loc în Europa atunci când vorbim despre competențe digitale. Mai mult, Comisia Europeană a prezentat viziunea și perspectivele pentru transformarea digitală a Europei, iar aceasta prevede ca 80% din populație să dețină cel puțin competențe digitale de bază până în anul 2030.

Țara noastră se poate îndrepta către un viitor în care tehnologia nu îi sperie pe români, ci mai degrabă, îi ajută să trăiască în realitatea secolului 21, iar competențele digitale certificate sunt soluția. Românii sunt dispuși să învețe și să se adapteze noilor trenduri în materie de tehnologie, un studiu local desfășurat de ICDL împreună cu Cult Market Research ne arată că peste jumătate dintre aceștia s-au gândit să se înscrie la cursuri de competențe digitale.

Piața muncii se află într-o continuă schimbare. Pandemia a accelerat procesul digitalizării și automatizării anumitor sisteme și domenii de activitate. Joburile de mâine câștigă teren în fața celor din prezent: inteligența artificială se află pe un trend ascendent, social media este parte din viețile noastre, orice obiect se poate printa 3D, etc. De asemenea, cadrele didactice vor include componenta digitală în profilul de activități. Cursurile se desfășoară online sau cu ajutorul tehnologiei care le face mult mai atractive și eficiente, examene sunt susținute online, elevii de acum vor fi angajații de mâine și este important ca profesorii să îi ajute să ia contact cu tehnologia într-un mod benefic și constructiv. Fapt pentru care, ECDL/ ICDL este perfect compatibil şi cu tipurile de competențe digitale din cadrul european de referință pentru profesori.

Toate aceste schimbări pot genera sentimente de nesiguranță și incertitudine în ceea ce privește profesiile actuale. De aceea, ICDL își dorește ca românii să fie la curent cu toate aceste transformări și, mai ales, să nu fie luați prin surprindere de lumea digitală. ICDL,  identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent, este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) şi DigCompEdu (pentru cadrele didactice).

Pentru a înțelege care sunt elementele cheie ale competențelor digitale și modul de evaluare al acestora, Comisia Europeană a elaborat un cadru al competențelor digitale pentru cetățeni. DigComp (The European Digital Competence Framework) propune un set de competențe digitale pentru toți, în scopul atingerii obiectivelor legate de muncă, învățare, petrecerea timpului liber și participarea ı̂n societate, şi oferă o referință comună pentru competențele digitale ı̂n Europa.

Astfel, ICDL pregătește românii pentru o lume digitală, care inevitabil, va face parte din viața lor. Pe lângă asta, le oferă cursanților posibilitatea de a se alinia la standardele europene prin obținerea certificatului digital, optând pentru un profil personalizat. Indiferent de alegerea făcută, fie că vorbim de un nivel basic sau avansat de învățare.

Structura de competențe europene și internaționale sau programele standard de dezvoltare a competențelor digitale cu recunoaștere internațională răspund nevoii de evaluare, urmărire și actualizare a oricărui tip de profil de competențe şi asigură un impact real al oricăror acțiuni de creștere a aptitudinilor digitale ale românilor. Astfel, putem localiza și strategiile europene de digitalizare, și ne putem alinia cu profilurile digitale dezvoltate și recunoscute la nivel internațional, care se actualizează continuu.

Despre ICDL

ICDL/ ECDL – The Digital Skills Standard este cel mai utilizat standard de certificare  a competențelor digitale fondat în Europa, care, în cei peste 20 de ani de implementare, a devenit recunoscut la nivel internațional, pe toate continentele lumii.

ICDL Foundation își propune să dezvolte în continuare programe de certificare a competențelor digitale relevante pentru timpurile noastre, în care tehnologiile se extind și se modifică mai repede decât oricând. Introducerea conceptului ICDL în Europa marchează nu numai extinderea globală a numelui standardului de certificare ECDL, ci și o nouă etapă în dezvoltarea certificărilor din portofoliu, lansarea de noi module și o nouă structură de programe.

Toate aceste noutăți vor fi disponibile treptat și în România, în completarea portofoliului curent de certificări ECDL, și vor contribui la asigurarea nevoilor de competențe digitale ale studenților, angajaților și profesioniștilor din întreaga Europă, într-un moment în care tehnologiile se dezvoltă mai rapid decât oricând.

  • ECDL Romaniaeste Operatorul National al licenței ICDL/ ECDL, cu o rețea de peste 800 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul tarii. Prin rețeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel național și prin proiectele derulate, ECDL Romania asigură tuturor oportunitatea de a obține și de a-și certifica la standard internațional și pe un anumit nivel competențele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificării ICDL/ ECDL.
  • ICDL Foundationeste o organizație internațională dedicată dezvoltării standardelor de competente digitale la nivelul forței de muncă, în educație și la nivelul societății în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei rețele globale active, permit indivizilor și organizațiilor să evalueze, să dezvolte și să certifice competente de utilizare a computerelor și a altor instrumente digitale, pe baza standardului ICDL, recunoscut global.

Calitatea și reputația ICDL sunt construite pe 20 de ani de experiență în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare și  aderarea consecventă la standardele de calitate ICDL.

Posted in comunicat de presa | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>