6 modalitati pentru a face un backup de date in 2017

HD710M
In zilele noastre avem o multime de date stocate pe dispozitivele noastre si ne miscam prin lume foarte repede, iar acest lucru aduce in discutie doua aspect legate de stocare si de backup. In primul rand, cream continut in miscare, astfel incat backupul trebuie sa fie intotdeauna disponibil si accesibil. In al doilea rand, exista o nevoie chiar mai mare de a face backup, deoarece dispozitivele se pot pierde sau se deterioreaza foarte usor. Pierderea de date costa de obicei mai mult decat pretul dispozitivului in sine, asadar, pentru a avea liniste, iata cateva exemple de solutii de backup cu plusurile si minusurile fiecareia. Cea mai buna este, desigur, o combinatie de copii de siguranta pentru a te asigura ca datele tale valoroase raman utilizabile chiar si in cazurile atat de dese de atacuri ransomware.

  1. Flash drive

Unitatile de tip flash drive sunt mici si compacte, iar backup-ul este unul usor si accesibil aproape in orice moment. Acestea raman in continuare una dintre principalele platforme de transfer de date si este, de asemenea, folosita adesea ca solutie rapida de backup. Necesitand doar drag and drop, fara software suplimentar, copierea de rezerva pe o unitate USB este usoara si toata lumea poate face acest lucru. Deoarece capacitatile cresc rapid, nu mai este adevarat ca unitatile USB nu sunt capabile sa faca backup unui intreg computer. In zilele noastre, putem salva mii de filme si fotografii pe un astfel de dispozitiv de buzunar, cu un pret de achizitie foarte acceptabil.
Exemple:
Memorie USB 3.0 ADATA UV131, 32GB – http://bit.ly/2xONgVy
Memorie USB 3.0 ADATA UV150, 64GB – http://bit.ly/2fCUntl
Memorie USB 3.0 ADATA S102 Pro, 256GB – http://bit.ly/2fUYG07

  1. Hard disk-uri externe

Hard disk-urile externe ne sunt alaturi de mai mult timp. Cu totii am folosit sau inca folosim un astfel de produs. Capacitatile ajung la cativa TB foarte usor si avand o dimensiune compacta, este destul de usor sa iei cu tine un HDD extern, oriunde ai merge. Dispozitivele mici de 2,5 “nu necesita alimentare suplimentara, ceea ce face posibil backup-ul dispozitivelor mobile chiar si in miscare. Deoarece HDD-urile moderne de 2,5″ sunt durabile si concepute pentru calatorii, aceasta solutie aduce cel mai bun raport calitate/pret. Tot ce trebuie sa faci este sa conectezi unitatea si sa faci backup-ul. Nu sunt necesare aplicatii special, deoarece
exista un software de backup integrat in Windows si MacOS. Datorita capacitatilor mari, HDD-urile externe pot fi utilizate si pentru a reda filme de pe un televizor sau pentru a transfera date.
Exemple:

HDD extern ADATA HD710M, 2TB, 2.5″, USB 3.0 – http://bit.ly/2xK99Vs

HDD extern ADATA DashDrive Durable HD650, 1TB, 2.5″, USB 3.0 – http://bit.ly/2yd5pNA

 

  1. SSD-uri externe

Actiunea de mutare a unor cantitati mai mari de date pe HDD-urile externe poate fi prea lenta pentru standardele de astazi (aproximativ 150MB/s maxim), insa acest lucru poate fi usor evitat folosind SSD-uri externe rapide. Capacitatile sunt suficient de bune pentru a stoca continutul intregului PC sau Mac, iar cu USB 3.1, SSD-urile externe pot ajunge pana la 450MB/s, realizand un backup de trei ori mai rapid decat un HDD extern. Un alt avantaj important este si faptul ca SSD-urile sunt chiar mai compacte, avand dimensiuni intre un USB si un HDD extern. Durabilitatea este un mare avantaj al SSD-urilor in general, iar dispozitivele externe nu fac exceptie de la aceasta regula, functionand fara nici o miscare interna in aproape orice conditii. SSD-urile externe sunt compatibile cu toate calculatoarele si nu este nevoie de software suplimentar. Cu capacitati de pana la 2TB, SSD-urile reprezinta o solutie excelenta pentru backup-uri rapide si fiabile.
Exemple:

SSD extern ADATA SV620H, 512 GB USB 3.1 – http://bit.ly/2x1E7ox

 

  1. Cloud

Cloud-ul este util pentru backup-uri mici, atunci cand te afli intr-o zona cu conexiune rapida la internet si poti fi online mereu. A fi offline inseamna ca nu poti avea acces la datele tale, lucru destul de incomod. In functie de tipul de date pentru care doresti sa faci un backup, este posibil ca solutia online sa nu fie cea mai eficienta. De exemplu, incarcarea a 20 GB de fotografii si videoclipuri din concediu poate dura pana la cateva zile, iar daca faci backup-ul pe conexiunea mobila, vei consuma cu usurinta intregul plan de date mobile disponibil. De asemenea, siguranta datelor depinde in mare masura de cat de puternica este parola pe care o alegi si de cat de sigur este furnizorul de servicii. Au existat cazuri multiple de hack-uri si pierderi de date ale utilizatorilor. In plus, majoritatea furnizorilor de cloud au nevoie de plati lunare, care sunt destul de mari in comparatie cu un dispozitiv pe care il poti cumpara.
Exemple: OneDrive

  1. Un alt PC

Nu este nevoie sa cumperi servere scumpe pentru a face un backup. Utilizarea unui alt PC din aceeasi retea poate functiona ca o solutie rapida pentru a salva cele mai importante date. In functie de conexiunea la reteaua locala, copiile de rezerva se pot face in cateva minute. Aceasta solutie este, desigur, atat de fiabila pe cat sunt si componentele sau software-ul folosit pe celalalt calculator si nu este cu adevarat utilizabila pentru laptop-uri, care de obicei au o capacitate de stocare destul de redusa. De asemenea, utilizatorii trebuie sa acorde atentie pastrarii ambelor computere pornite pe aproape tot parcursul timpului.

  1. Combinatie intre mai multe solutii

Combinand o unitate USB pentru backup rapid si usor si un HDD extern pentru o copie de rezerva fiabila si pe termen lung, se dovedeste a fi cea mai buna optiune pentru aproape toti utilizatorii. Iti recomandam sa faci o copie de rezerva tripla a datelor mai valoroase si sa le stochezi in locatii diferite. Poti avea intotdeauna mai multa siguranta decat ai nevoie, dar e mai putin probabil sa poti realiza exact aceleasi fotografii de la nunta ta sau dintr-o vacanta de neuitat. Exista o expresie foarte des intalnita: exista doar doua tipuri de oameni: cei care fac backup si cei care nu si-au pierdut inca datele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>