Oct

1

Studiu de caz parteneriat Aerportul Istanbul – Getac

F110_Getac_F110G3_R_Win10png

Aeroportul Istanbul (IST), deschis în data de 6 aprilie 2019, este cel mai mare aeroport din lume. Cu o suprafață de 76,5 milioane de metri pătrați, acesta găzduiește zboruri către 300 de destinații și deservește anual 200 de milioane de pasageri. Serviciile de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA sunt responsabile de alimentarea tuturor aeronavelor, care sosesc sau pleacă la un interval de un minut, în medie. Procesul de alimentare trebuie automatizat pentru a evita întârzierile. În plus, trebuie monitorizat și nivelul bateriei din flota de distribuitoare electrice de hidrant.

Tableta Getac F110 este instalată pe fiecare distribuitor de hidrant cu un adaptor pentru vehicule și montată pe o stație de andocare pentru vehicule Havis. Datorită procesorului puternic Intel® Core™ și conectivității 4G, dispecerul poate controla de la birou procesul de alimentare automată. Operatorii pot ține evidența nivelului bateriei vehiculului electric pe ecranul luminos de 11,6 inci, lizibil chiar și în lumina directă a soarelui.

Controlul centralizat și automatizat al procesului de alimentare prin tableta F110 reduce în mare măsură posibilitatea erorilor umane care generează întârzieri ale zborurilor, cauzând costuri ridicate pentru pasageri, companii aeriene și aeroporturi deopotrivă. Monitorizarea în timp real a bateriilor vehiculelor menține flota pregătită în orice moment, lucru esențial pe un aeroport aglomerat care nu doarme niciodată.

Provocare

Cel mai mare aeroport din lume și-a deschis porțile în data de 6 aprilie 2019. Cu Aeroportul Istanbul (IST), Turcia își propune să devină principalul hub de aviație din lume, înlocuind regiunile învecinate, cum ar fi Dubai. Întins pe 76,5 milioane de metri pătrați, Aeroportul Istanbul are capacitatea de a găzdui zboruri către 300 de destinații și de a deservi 200 de milioane de pasageri pe an, ceea ce înseamnă peste jumătate de milion în fiecare zi.

İGA este operatorul Aeroportului Istanbul. İGA Airport Fuel Services Inc. (İGA Havalimanı Akaryakıt Hizmetleri A.Ș.) este divizia responsabilă cu alimentarea tuturor aeronavelor care tranzitează aeroportul. Zece rezervoare gigantice de depozitare sunt staționate lângă piste, fiecare cu 30.000 m3 de carburant. O cantitate de 10.000 m3 este pompată în cele 700 de avioane de pasageri care trec prin Aeroportul Istanbul în fiecare zi, ceea ce înseamnă că la fiecare două minute este alimentat un avion.

Spre deosebire de aeroporturile mai vechi care transportă combustibil în jurul pistei în camioane cisternă, Aeroportul Istanbul are un sistem sofisticat de hidrant subteran, care trimite combustibil direct la porțile de îmbarcare. Serviciile de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA utilizează o flotă de 60 de vehicule cunoscute sub denumirea de „distribuitoare de hidrant” pentru a trage un furtun de la pompă la duzele de sub aripile avioanelor. Companiile aeriene din întreaga lume semnează contracte pe termen lung cu Serviciile de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA pentru a se asigura că aeronavele lor primesc suficient combustibil pentru a începe următoarea etapă a călătoriei.

Provocarea constă în alimentarea aeronavelor potrivite cu cantitatea corectă de combustibil într-un interval foarte scurt de timp. Avioanele sosesc și pleacă din aeroport cu o frecvență foarte mare. Legea aviației spune că alimentarea cu combustibil poate începe abia după debarcarea tuturor pasagerilor, lăsând doar 45-60 de minute pentru curățarea avionului, efectuarea inspecțiilor, reaprovizionare și realimentare. Serviciile de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA au nevoie de o modalitate de a-și duce distribuitoarele de hidrant la locul potrivit și la momentul potrivit, pentru a pompa cantitatea potrivită de combustibil. Deoarece 50 din cele 60 distribuitoare de hidrant sunt vehicule electrice, operatorii trebuie să monitorizeze și nivelul bateriei. Orice eroare va provoca întârzieri de zbor, un coșmar pentru companiile aeriene și pasageri deopotrivă. Pentru Serviciile de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA, eșecul nu este o opțiune.

Soluție

Pentru acest proiect, Getac și partenerul turc Noya Bilgisayar au lucrat cu İGA pentru instalarea tabletei robuste F110 cu ecran de 11,6 inci, sistem de operare Windows 10, adaptor pentru vehicule și o stație de andocare pentru vehicule Havis, în toate distribuitoarele de hidrant din flotă.

Dispecerii de la biroul central transmit tabletelor Getac montate pe vehicule, cu ajutorul tehnologiei 4G, informațiile despre zborurile care sosesc și cantitatea de combustibil necesară. Operatorul confirmă comanda și merge la poarta de îmbarcare stabilită. După ce rezervorul de combustibil subteran este conectat la aeronavă, software-ul de automatizare al tabletei F110 monitorizează procesul de alimentare pentru a se asigura că nu există erori. Informațiile sunt transmise și prin RS232 către o imprimantă de bord, care tipărește factura ce va fi utilizată pentru facturarea companiei aeriene. În același timp, F110 rulează un alt program pentru a urmări nivelul bateriei vehiculului electric, pentru a preveni defectarea echipamentului.

Getac F110 este potrivită pentru această misiune, deoarece procesoarele sale puternice Intel® Core™ i7 și i5 vPro™ îi permit să ruleze două programe simultan: software-ul de automatizare a alimentării și software-ul de monitorizare a vehiculelor electrice. Ecranul de 11,6 inci este suficient de mare pentru a afișa ambele programe pe ecranul împărțit. Ecranul lizibil le permite operatorilor să vadă toate informațiile în mod clar, chiar și în lumina puternică a soarelui. Deși este puțin probabil ca tableta să se ude în cabina șoferului, aceasta este ultra-rezistentă și complet protejată împotriva prafului, șocului și vibrațiilor și poate funcționa într-o gamă largă de temperaturi, între -21°C și 60°C. Este certificată e-Mark pentru utilizarea în vehicule și este compatibilă cu stația de andocare pentru vehicule de la Havis, care se conectează la imprimanta pentru facturi și contorul de combustibil prin cablurile RS232. Conectivitatea puternică la internet a tabletei Getac F110 garantează că datele vitale sunt transmise de la birou către distribuitoarele de hidrant din teren, astfel încât operatorii să își poată finaliza misiunea critică de alimentare, într-un program strict. În cazul în care este nevoie de asistență tehnică, partenerul turc al Getac, Noya Bilgisayar, o companie de tehnologie din Istanbul cu 25 de ani de istorie, este disponibilă printr-un simplu apel telefonic.

Beneficii

Controlul centralizat și automatizat al procesului de alimentare de la birou are mai multe avantaje semnificative. Carburantul pentru avioanele cu reacţie este scump, de aceea este recomandată simplificarea procesului pentru operatorii de teren, pentru a preveni calculele greșite.

În trecut, comenzile erau transmise prin walkie-talkie, ceea ce ducea adesea la o comunicare greșită. După instalarea Getac F110 în flotă, dispecerii pot comanda de la distanță cantitatea exactă de combustibil care trebuie furnizată; operatorii trebuie doar să se ducă la avion și să conecteze furtunul pentru a începe procesul de alimentare automatizat. În același timp, dispecerii pot urmări fiecare aeronavă și distribuitor de hidrant pentru a crește eficiența, reducând în același timp perioada de nefuncționare. Acest lucru este esențial în industria aviației, unde întârzierile zborurilor sunt costisitoare și pot afecta reputația companiei aeriene.

Datorită puterii de procesare, tableta F110 este o componentă multifuncțională a echipamentului de teren. Pe lângă rularea software-ului de automatizare a alimentării cu combustibil, printr-un program separat este monitorizat și nivelul de putere al vehiculului electric. Vehiculele cu nivel scăzut al bateriei sunt trimise rapid la reîncărcare, garantând disponibilitatea flotei, pregătită întotdeauna să opereze pe pistele de aterizare aglomerate.

Serviciile de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA au avut experiențe și cu alte tablete, însă acum sunt siguri că Getac F110 este alegerea potrivită. Seyfullah Yavuz, șeful operațiunilor unității de livrare din cadrul Serviciilor de alimentare cu combustibil ale aeroportului IGA, declară: „În activitatea noastră, conectivitatea este foarte importantă. Trebuie să conectăm tableta cu vehiculul, contorul, imprimanta și dispeceratul. Tableta Getac F110 montată pe stația de andocare pentru vehicule Havis a reușit acest lucru. Datorită ecranului mai mare, se utilizează foarte ușor. Robustețea este de asemenea importantă, deoarece defectarea echipamentului poate provoca întârzieri. Monitorizarea vehiculului electric este esențială, deoarece operatorul trebuie să fie conștient atât de stadiul procesului de alimentare, cât și de camion în sine. În linii mari, datorită tabletelor Getac, activitatea noastră este cu aproximativ 60% mai eficientă.”

Despre Aeroportul Istanbul

Aeroportul Istanbul (IST) este încercarea ambițioasă a Turciei de a deveni principalul hub de aviație din lume. Și-a început activitatea în data de 6 aprilie 2019, are o suprafaț 76,5 milioane de metri pătrați și este cel mai mare aeroport din lume, deservind anual 200 de milioane de pasageri care călătoresc către 300 de destinații. İGA Airport Fuel Services Inc. este divizia responsabilă cu alimentarea tuturor aeronavelor care tranzitează aeroportul. Aceasta operează o flotă de 10 camioane tradiționale de alimentare și 60 de distribuitoare de hidrant care pompează zilnic 10.000 m3 de carburant de aviație în 700 de aeronave—un avion este alimentat la fiecare două minute.

Posted in comunicat de presa | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>