Feb

7

Elemente de etansare folosite in instalatiile hidraulice/pneumatice
res_729d2faec2edf64a8efcacd21886f53c_full

Pentru utilizarea instalatiilor hidraulice si pneumatice se folosesc elemente de etansare pentru ca eficienta functionarii sistemelor sa fie optima si pentru ca fiabilitatea acestora sa fie mai mare. Probabil cel mai comun tip de etansare este o garnitura, insa mai exista si mansetele sau inelele. In sistemele pneumatice si hidraulice, etansarea poate fi de mai multe feluri, ca de exemplu statica, in miscare (miscarea poate fi de rotatie sau translatie) si alte tipuri de etansari mai speciale.

Sa luam un exemplu de etansare comun si sa il analizam putin in detaliu. Vom exemplifica garniturile, caci ele sunt elemente atat de comune incat le avem in orice locuinta, ele fiind parte a instalatiilor de apa potabila. In orice sistem garniturile au un rol de etansare, adica de inchidere si in acest fel instalatiile sunt sigure si nu exista niciun risc de inundatie de exemplu.

Garniturile din instalatii hidraulice si pneumatice sunt elemente expuse constant uzurii, deoarece sunt folosite sub efectul temperaturilor ridicate si al altor factori care cauzeaza uzura. O garnitura sau un inel sunt elemenente de etansare relativ moi, fabricate din alte materiale decat metale, insa saibele sunt de obicei facute din metal (cupru sau aluminiu) sau o combinatie din cauciuc si metal. Nu doar ca aceste garnituri sunt supuse unor temperaturi mari, insa acestea sunt supuse de cele mai multe ori si la presiune sau greutati mari.

Un element de etansare statica are un locas special (sant) in care este amplasat. Etansarea fileturilor se realizeaza cu ajutorul unor garnituri etansare filet. O garnitura trebuie sa corespunda intotdeauna ca dimensiune cu dimensiunile piesei in cadrul careia este montata, in acest fel etansarea este 100% sigura. In caz contrar, inchiderea nu se va face asa cum trebuie si pot exista diferite accidente atat acasa, cat si la diferite fabrici.

Sistemele de etansare hidraulica sau pneumatica sunt folosite in diverse aplicatii industriale, cum ar fi in industriiile alimentara, miniera, metalurgica, constructoare de masini si asa mai departe, dar si in alte medii decat cele industriale. Exact cum spuneam mai sus, sistemele de etansare ne inconjoara peste tot, asa ca fiecare lucru care are nevoie de o garnitura trebuie sa aiba garnitura potrivita.

Un anumit tip de inele de etansare din cauciuc este cel numit O-ring, care sunt de regula amplasate intre doua suprafete pentru a nu permite unui fluid sa treaca dintr-o parte in alta. Etansarea in acest caz este una statica, insa exista si cazul in case una dintre cele doua suprafete este de fapt un piston, caz in care miscarea este de translatie si vorbim de etansare dinamica. Montarea elementelor de etansare hidraulica sau pneumatica trebuie sa se faca cu grija, pentru a evita deteriorarea.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>