Apr

26

Sonograme la hilaci în Delta Dunării

O echipa internaţională condusă de membri ai Departamentului de Ecologie al ONG Crispus Sibiu şi care beneficiază de sprijinul Grupului informal de studiu al sacalului auriu in Europa GOJAGE si al ARBDD va analiza din nou densitatea la specia de hilac (şacal auriu) în zone din Delta Dunării şi în aria de control din Dobrogea. Este pentru prima dată când organizaţia îşi propune să analizeze sonogramele mai multor grupuri teritoriale în aceleaşi staţii de chemare. Datele de densitate vor fi comparate cu cele obţinute în anul 2010, 2012 şi 2015.

Hilac impuscat de vanatori pe un fond de vanatoare in zona Teleac, judetul Alba. membrii Crispus au gasit atunci la analiza continutului gastric, 90% continut vegetal si anume porumb boabe demonstrand astfel caracterul generalist al speciei in zona de studiu
Hilac impuscat de vanatori pe un fond de vanatoare in zona Teleac, judetul Alba. membrii Crispus au gasit atunci la analiza continutului gastric, 90% continut vegetal si anume porumb boabe demonstrand astfel caracterul generalist al speciei in zona de studiu
În perioada 28 aprilie – 1 mai 2017 Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu România cu sprijinul ARBDD organizează o acţiune complexă de monitorizare bio-acustică în sisteme ecologice specifice hilacului (şacalul auriu) în Delta Dunării şi în aria naturală de control din jurul localitatii Gura Dobrogea. Actiunea se intituleaza Danubius Jackal Camp 2017 si urmeaza altor actiuni specifice desfasurate in ultimii ani. La actiune participa membri ai Grupului informal de studiu al sacalului auriu in Europa GOJAGE.

Danubius Jackal Camp 2017 are ca scop principal stabilirea datelor de densitate şi compararea acestora cu datele obţinute în anul 2010, 2012 şi 2015. Un interes particular îl constituie “laboratorul Crispus de laCiotica” situat pe malul mării (Complexul Sacalin-Zătoane), unde echipa va instala 4 camere cu senzori termici şi de mişcare, pentru a urmări comportamentul speciei şi alcătuirea relaţiilor interspecifice înteritoriul de vizuină şi teritoriul de hrănire.

Este pentru prima dată când se urmăreşte evoluţia populaţiei de hilac şi stabilirea de dinamică în aceleaşi staţii de chemare pe o perioada de 7 ani. Tot in premieră echipa de cercetători încearcă să înregistreze sunetele emise de hilaci şi să analizeze sonogramele acestora in zonele de studiu din Romania.

Echipa de cercetători este alcătuită din 4 membri cu intense activităţi în domeniul ecologiei speciei de hilac: Attila Farkas (România) inginer de cinegetică cu specialitate în managementul vieţii sălbatice, Carlo Comazzi (Italia) inginer de sunet cu specializare în creşterea şi bunăstarea animalelor, premiu anual 2014 din partea Wildlife Sound Recording Society pentru o înregistrare a două specimene de hilac în NE Italiei, Francesca Nemola (Italia) biolog şi etolog cu preocupări pentru ecologia comportamentală a speciei de hilac şi Ovidiu Banea (România) ecolog-biolog specialist în managementul şi gestiunea sistemelor ecologice terestre şi de coastă. Deplasarea în zonele de lucru se va face cu autoturismul iar în deltă cu ambarcaţiunea “Laura” căpitan Ion Panait. ARBDD este partener Crispus NGO Sibiu încă din anul 2009. Pentru aceasta actiune s-a inaintat o adresa publica de colaborare pe data de 18 aprilie 2017.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>